Je známo, že strava může být jedem i lékem, v případě nemocných to platí dvojnásob. Není podstatné, že diagnóza meningitidy se zjišťuje lumbální punkcí, kdy po rizikovém zásahu je třeba dobře jíst i pít, aby se odebraný mozkomíšní mok obnovil a člověk netrpěl úpornými bolestmi hlavy, nemocnice jsou plné i závažněji nemocných, třeba lidí s nádorovým bujením, kde úroveň stravy má svůj význam při úspěšnosti celkové léčby.

Nemohu se ubránit přesvědčení, že ten, kdo odpovídá za stravu pacientů dané nemocnice, zřejmě není na správném místě. Jinak by nebylo možné, aby vždy studené večeře sestávaly ze sakramentsky trvanlivých produktů z nabídky supermarketů. Cena takových produktů zřejmě není hlavním důvodem jejich výběru; nejde totiž o potraviny nejlevnější jako o potraviny, které kvůli své povaze nutně obsahují konzervanty, umělá sladila, zbytečně zatěžující aditiva a další tělu neprospívající umělé komponenty.

Posuďte sami složení našich večeří v průběhu jednoho týdne: budapešťská pomazánka s konzervanty benzoanem sodným, sorbanem draselným a umělým sladidlem sacharinem (cukrovkou ani nadváhou netrpím), tuňákový salát s konzervanty benzoanem sodným, sorbanem draselným, prefabrikovaný a v plastu zatavený, toast s pršutem, opět s obsahem konzervantů, sardinková pomazánka taktéž, 100gramový obdélník taveného sýra se šunkou, jako všechny tavené „sýry“ ani tento nemá se skutečným sýrem nic společného (tavicí soli E 450, E 452, E 339).

Játrový sýr s antioxidantem E 300, emulgátorem 1422, E 250, pomazánka z taveného sýra firmy Delika, která má datum spotřeby celý měsíc (obsahuje i fosforečnany sodné, pollyfosfáty, difosfáty, majonézu, různé stabilizátory apod.)! Těstovinový salát s jogurtem opět od firmy Delika (dusitanová solící směs, konzervant dusitan sodný, trifosfáty, difosforečnany, askorban sodný a naše známé a u takové stravy vždy nezbytné konzervanty benzoan sodný a sorban draselný. A pro změnu vakuové balení trvanlivého salámu Poličan, to v žádném případě nebylo levné…

Co je ovšem pro mě zcela nestravitelné, je fakt, že stejné večeře bez jakékoliv obměny či doplňku syrovou zeleninou nebo ovocem dostávala v dětské nemocnici i moje dcera. Obecně ovoce a zelenina ve stravě těchto  nemocnic téměř chybí, přitom při výměně Poličanu za pár plátků netučného sýra, vařené vejce nebo čerstvou papriku či rajče nedojde k žádnému zvýšení nákladů. Počátek mé hospitalizace v nemocnici na Pekařské mě přesvědčil, že i levné nemocniční večeře lze zvládnout lépe. Byly také studené, ale čerstvé, připravované k přímé spotřebě v nemocniční kuchyni, tedy pomazánky bez aditiv a konzervantů, navíc opravdu chutné, lehké a hlavně neškodící našim již tak ztýraným tělům.

Kde jsou všichni ti za nemocniční stravu odpovědní nutriční specialisté? Mají snad o prázdninách dovolenou bez zástupu? Jak se toto může dít v době, kdy už jsou dostupné informace o tom, co tělu prospívá, že je to především strava čerstvá bez zbytečných uměle vyrobených komponent? A musíme si to nechat líbit? Nejsem pro pobyty v nemocnici zdarma. Pokud bychom si za stravu v nemocnici platili sami, možná by pak kvalitnější strava přispěla i k rychlejšímu léčení nemocných.

Mě zachránil manžel. Srovnal mé nemocniční večeře a můj neutěšený stav a začal mi nosit večeře z domu. Brzy jsem se i ke svému podivu začala poměrně rychle zotavovat, však mě také ošetřující lékařka stále nabádala, abych hodně jedla, aby se odebraný mok mohl obnovit a hlava přestala bolet. Ale co ostatní? Provoz nemocnic jde i z našich daní… snad by to mohlo fungovat i lépe. (Dík za skvělou péči zdravotníkům KICH Bohunice, zejména MUDr. Martině Pýchové a týmu sester!)